Ny bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

Skrevet 04. juni, 2011

Den 16. juni 2011 sendte Konkurrencestyrelsen et udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud i 2. høring. Udkastet har tidligere været i høring den 11. august 2010, hvori de følgende ændringer dog ikke indgik

 

1. Gebyret i forbindelse med indgivelse af klage til Klagenævnet hæves fra DKK 4.000 til DKK 10.000.

2. Kredsen af organisationer og offentlige myndigheder, der indstiller de sagkyndige medlemmer i Klagenævnet til udpegning af Økonomi- og Erhvervsministeren, udvides.

 

Hvad angår punkt 1 er det hensigten, at gebyrforhøjelsen skal tilføre Klagenævnet for Udbud flere resourcer og udgør ét blandt flere tiltag i Konkurrencepakken af 11. april 2011. Gebyrforhøjelsen vil herudover formentlig ikke i sig selv  medfør en reduktion i antallet af klager.

Konkurrencepakken har i sin helhed til formål at effektivisere og nedsætte sagsbehandlingstiden i Klagenævnet, herunder bl.a. ved at Klagenævnet forlader officialprincippet og overgår til forhandlingsmaksimen. Læs om de umiddelbare konsekvenser af denne ændring her: artikel.

 

For så vidt angår punkt 2 ovenfor indebærer ændringen, at bl.a. Forsvarsministeriet og Dansk Industri, Dansk Byggeri, Tekniq, Danske Arkitektvirksomheder, Bygherreforeningen, Landbrug & Fødevarer samt Håndværksrådet nu indgår i den faste kreds af organisationer, der indstiller de sagkyndige medlemmer til udpegning i Klagenævnet. Herudover tilføjes også KL samt Danske Regioner listen, idet disse dog tidligere har indgået i arbejdsgrupper ved Konkurrencestyrelsen.

Der er dermed tale om en væsentlig udvidelse af gruppen, i relation til såvel interesse- som faggrupper, samtidig med at proceduren for indstilling underlægges klarere retningslinjer

Meget taler således for, at Klagenævnet – særligt i relation til udvidelsen af den indstillende kreds - tilføres bredere og mere nuanceret fagkundskab, hvilket måske kan kompensere for den nylige ændring af Håndhævelsesloven, hvor antallet af sagkyndige medlemmer, der deltager i behandlingen af den enkelte klagesag, reduceres fra 2 til 1.