Udskiftning af tilbudsgiver eller leverandør?

Skrevet 10. april, 2014

I Klagenævnet for udbuds kendelse af 21. marts, Dansk Byggeri, tog Klagenævnet stilling til i hvilket omfang der kunne ske udskiftning af en virksomhed der havde deltaget i et udbud og vundet, men hvor der endnu var indgået en egentlig aftale.

 

I sagen havde Viborg Kommune foretaget et udbud efter tilbudslovens regler med laveste pris som tildelingskriterium. Blandt tilbudsgiverne præsterede Løvel Tømrer- og Snedkerfirma v/Donny Henriksen den laveste pris og kommunen besluttede sig for at indgå aftale med virksomheden. Kommunen meddelte virksomheden dette i brev og forventede en underskrevet kontrakt retur. I stedet meddelte Donny Henriksen, at virksomheden ville blive erklæret konkurs, hvilket skete den 24. april 2013. Viborg Kommune modtog efterfølgende en skrivelse fra kurator, hvori der var angivet, at "igangværende arbejder og ordrer er overdraget til Løvel Tømrer og Snedkerfirma Aps". Efter at have modtaget denne meddelelse fremsendte ordregiver den 8. maj en accept til det nye firma og modtog efterfølgende en underskrift.

 

Spørgsmålet var, om ordregiver med EU-Domstolens sag C-454/06, Pressetext, i hånden kunne udskifte den vindende tilbudsgiver med den nye virksomhed. Klagenævnet fandt, at det ikke var muligt. Baggrunden var, at Pressetext-sagen omhandlede den situation, hvor der skiftes leverandør i kontraktforløbet. I den konkrete sag var der ikke tale om en indgået kontrakt, hvilket medførte, at EU-praksis slet ikke kunne blive relevant.

 

Klagenævnet siger intet om, hvorvidt det havde været muligt at udskifte virksomheden såfremt kontrakten havde været underskrevet. På baggrund af Konkurrence- og forbrugerstyrelsens udmeldinger om spørgsmålet, ville en udskiftning nok have været mulig. For mere herom, se Konkurrence- og forbrugerstyrelsens hjemmeside:

 

http://www.kfst.dk/Tender/Fase-5/Skal-kontrakten-i-udbud?tc=E538038EB1E04A96B9964BE4C0F85F46 

 

Kendelsen er bl.a. interessant fordi den viser, at er stor forskel på, hvilke muligheder der er for at skifte en tilbudsgiver ud undervejs i udbuddet og de muligheder der er for udskiftning af en medkontrahent når kontrakten er underskrevet. Normalt bemærkes denne forskel ikke, men i gråzone-situationer som i sagen bliver forskellene meget tydelige.

 

//Michael Steinicke